Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό, η καινοτομία και ο πολιτικός "φόβος"

Το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό, η καινοτομία και ο πολιτικός "φόβος": Διάβασα προ ολίγου την παρακάτω είδηση για την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού που μου έδωσε ιδιαίτερη χαρά.  
Η ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για την εισαγωγή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση επιλέχθηκε από όλες τις καινοτομίες όλων των ελληνικών υπουργείων να σταλεί στην Ευρώπη  για  να δώσει τη "μάχη" για την "πρωτιά" ανάμεσα στις υποψηφιότητες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Εχει ενδιαφέρον μια μικρή ιστορική αναδρομή στο τι μεσολάβησε για να γίνει η αλλαγή αυτή και για να βγούν ορισμένα γενικότερα συμπεράσματα.
 
Στις αρχές του 2011, ως υφυπουργός αρμόδιος για τις εξετάσεις, αποφάσισα να αλλάξει ο τρόπος υποβολής των μηχανογραφικών από έντυπο σε ηλεκτρονικό.
Η εικόνα των μαθητών να συνωστίζονται καλοκαιριάτικα με την ζέστη και το άγχος στις ουρές με τους γονείς τους έξω από τα σχολεία προκειμένου να καταθέσουν το δελτίο, μου φαινόταν τριτοκοσμική. Ηθελα τους υποψηφίους να κάθονται με ηρεμία στο σπίτι τους με όποιους συμβούλους επιθυμούσαν και να πειραματίζονται με το μηχανογραφικό μέχρι να καταλήξουν στην τελική επιλογή.

Η απόφασή μου αυτή συνάντησε καθολική αντίδραση. Σε πολιτικό επίπεδο, όλοι μου έλεγαν ότι οι εξετάσεις είναι από τα πιο ευαίσθητα θέματα για την ελληνική κοινωνία και αν κάτι πήγαινε στραβά θα έπεφτε η κυβέρνηση. Σε υπηρεσιακό επίπεδο η ανησυχία ήταν εξ ίσου έντονη δεδομένου ότι επρόκειτο για την μεγαλύτερη και δυσκολότερη μέχρι τότε ηλεκτρονική πλατφόρμα του ελληνικού δημοσίου. Η δυσκολία θεωρήθηκε ακόμα μεγαλύτερη όταν ζήτησα (γιατί τις εμπιστεύτηκα) από τις υπηρεσίες να διαμορφώσουν οι ίδιες την εφαρμογή και να μην αποταθούμε σε εξωτερική ιδιωτική εταιρία όπως συνηθίζεται στο ελληνικό δημόσιο (με τα γνωστά αποτελέσματα). Ολοι μου έλεγαν να "το αφήσουμε για του χρόνου" (ο κλασσικός τρόπος να μην γίνει κάτι).

Οταν έγινε αντιληπτό ότι είχα πάρει τις αποφάσεις μου και δεν επρόκειτο να αλλάξω, μου προτάθηκε ως λύση σιγουριάς, να καταθέτουν επιπλέον οι υποψήφιοι τα έντυπα και στα σχολεία. Το απέρριψα και αυτό γιατί ήξερα ότι τελικά θα καταλήγαμε σε αυτή την μορφή υποβολής για "σιγουριά" και η καινοτομία θα έμενε στα χαρτιά.

Ξεκίνησε έτσι ο αγώνας δρόμου. Οι δυσκολίες πολλές αλλά όλες τις αντιμετωπίζαμε. Εκτός από τους συνεργάτες του γραφείου μου κι τις αρμόδιες υπηρεσίες, είχαμε -όταν χρειάστηκε- και την υποστήριξη της ομάδας του opengov.  Το αρχικό άγχος έγινε ενθουσιασμός και πίστη στο εγχείρημα.  Ολα ετοιμάστηκαν στην ώρα τους και η εφαρμογή δούλεψε ρολόι (κάτι για το οποίο ποτέ δεν αμφέβαλα).

Ποιά ήταν τα ωφέλη της πρωτοβουλίας αυτής; Τα σημαντικότερα
1. Η διευκόλυνση των υποψηφίων και των οικογενειών τους (περισσότερες από 100 χιλ. οικογένειες).
2. Η επιτυχής εμπλοκή της διοίκησης σε ένα τόσο μεγάλο και δύσκολο έργο σε μια εποχή απαξίωσης των δημοσίων υπαλλήλων που έχει οδηγήσει σε καταρράκωση του ηθικού τους.
3. Ελάχιστο κόστος για τον φορολογούμενο (αφού όλα έγιναν εσωτερικά).
4. Προώθηση της καινοτομίας

Ποιά είναι τα πολιτικά συμπεράσματα;
1. Χρειάζεται επιμονή και ανάληψη ευθύνης  για το ρίσκο που συνεπάγονται τέτοιες ριζικές αποφάσεις που αλλάζουν εκ θεμελίων υφιστάμενες πρακτικές.
2. Οι πολιτικοί μπορούν να εμπιστευούν την διοίκηση, αρκεί να την εμπνεύσουν.
3. Και η Ελλάδα μπορεί να καινοτομήσει.

Μακάρι το παράδειγμα αυτό να επαναληφθεί και σε άλλους τομείς του δημοσίου.

ΥΓ. Και μια θλιβερή νότα: Πώς αντάμειψε το ελληνικό δημόσιο δύο τουλάχιστον από τους υπαλλήλους που υπήρξαν βασικοί συντελεστές της καινοτομίας αυτής; Τους οδήγησε στην εφεδρεία και την σύνταξη γιατί είναι ανίκανο και φοβάται στο να αξιολογήσει πραγματικά τα στελέχη του.


Η πλήρης είδηση:

Η ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για την εισαγωγή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση επιλέχθηκε από όλες τις καινοτομίες όλων των ελληνικών υπουργείων να σταλεί στην Ευρώπη  για να δώσει τη "μάχη" για την "πρωτιά" ανάμεσα στις υποψηφιότητες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών .
Πρόκειται ευρωπαικό θεσμό  , όπου η κάθε χώρα –μέλος της Ε.Ε θα καταθέσει και μια υποψηφιότητα καινοτομίας που εφαρμόζει.
Η Ελλάδα επέλεξε το Μηχανογραφικό Δελτίο των υποψηφίων ως καινοτομίας, δεδομένου ότι από τη έντυπη συμπλήρωσή του από τους υποψηφίους για τα ΑΕΙ «πέρασε» στην ηλεκτρονική.
Την υποψηφιότητα της Διεύθυνσης Ποιότητας και Αποδοτικότητας και της Δ/νσης Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αντικείμενο την ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για την εισαγωγή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα παρουσιάσει στο 5ο Συνέδριο Χρηστών
Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης, με θέμα «Το Κ.Π.Α. ως κινητήρια δύναμη για την
καινοτομία», η Προϊσταμένης της Δ/νσης Ποιότητας και Αποδοτικότητας του Υπουργείου Παιδείας Παναγιώτα Διονυσοπούλου.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Όσλο της Νορβηγίας, 27-28 Σεπτεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου